Hagyari sa na MsZ nezúčastnil, poslanci zvolali mimoriadne rokovanie

07.10.2009 Prešov

Prešov 7. októbra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove ani dnes nedokončili program 39. riadneho zasadnutia mestského parlamentu, ktoré 24. septembra prerušili. Napriek tomu, že MsZ bolo ...
Zasadnutie popoludní otvorila viceprimátorka Katarína Ďurčanská a oznámila, že primátor Pavel Hagyari sa nemôže zo zdravotných dôvodov na dnešnom rokovaní zúčastniť a preto ho bude viesť ona.
Hneď po otvorení zasadnutia si poslanecké kluby vyžiadali prestávku na poradu. Tá sa skončila približne o 16.30 h a vzápätí na to všetkých 28 prítomných poslancov jednomyseľne odsúhlasilo opätovné prerušenie tohto rokovania.
Prijali uznesenie, ktorým žiadajú primátora, aby na 13. októbra na 9.00 h zvolal mimoriadne zasadnutie mestského parlamentu, kde by sa malo hovoriť o problematike nakladania s komunálnym odpadom v meste Prešov.
Znovu sa chcú venovať aj procesu budovania Okružnej ulice, ktorý kritizovali na poslednom zasadnutí. Vtedy mestský parlament prijal uznesenie, ktorým uložil prednostovi MsÚ, aby dal návrh na prokuratúru na preskúmanie zákonnosti a výhodnosti zmluvy o odkúpení pozemkov pod touto komunikáciou. Rovnako odporučili primátorovi, aby odvolal z funkcie prednostu MsÚ Jozefa Višňovského a vedúcu odboru správy mestského majetku Danielu Špačkovú. Hagyari však toto uznesenie nepodpísal. Poslanci chcú pravdepodobne prelomiť veto primátora, na to však budú potrebovať trojpätinovú väčšinu hlasov. Žiadajú, aby bol z mimoriadneho rokovania vyhotovený obrazový a zvukový záznam.
Mestskí poslanci vyzvali primátora, aby sa dôsledne venoval riadeniu mesta a zúčastňoval sa na rokovaniach mestského zastupiteľstva.
\"Celé mestské zastupiteľstvo sa zjednotilo na jednej veci, že pán primátor rozhoduje o niektorých veciach a keď chceme o tom my rokovať ako poslanci, tak buď je chorý, alebo nemá z iných dôvodov čas, \" povedal Juraj Hurný z poslaneckého klubu (KDH-SDKÚ-DS). Pripomenul, že termín posledného zastupiteľstva kvôli primátorovi preložili so stredy na štvrtok 24. septembra, napriek tomu sa ho primátor nezúčastnil. \"Máme taký pocit, ako keby sa nám vyhýbal, \" dodal Hurný.
Poslankyňa Mária Kusendová (Smer-SD) svoje hlasovanie za toto uznesenie zdôvodnila slovami, \"mestské zastupiteľstvo je rovnocenným orgánom ako je orgán primátora a je nutné, nie len slušné, aby rokovali spoločne\".
Hovorkyňa radnice Katarína Pirohová zaslala TASR stanovisko, v ktorom sa píše, že dôvodom neúčasti primátora na dnešnom pokračovaní 39. riadneho rokovania MsZ v Prešove bola jeho momentálna pracovná neschopnosť. \"Jeho súčasný zdravotný stav (zvýšená teplota a problémy s hlasivkami) mu nedovoľoval viesť dnešné rokovanie, \" uvádza sa stanovisku.
Prešovskí mestskí poslanci dnes rozhodli, že prerušené 39. riadne zasadnutie zastupiteľstva bude pokračovať 13. októbra o 13.00 h.
 

Vyberte región